Кирил Шамалов, човек који је оженио ћерку руског председника

Британски Ројтерс је објавио специјалну репортажу о руском правнику и бизнисмену Кирилу Шамалову, који се, како тврди ова агенција, оженио млађом ћерком руског председника, и потом – постао милијардер.

 

ЛОНДОН/МОСКВА – Венчање Кирила Шамалова сина старог Путиновог пријатеља Николаја Шамалова и Катерине Тихонове, за коју Ројтерс тврди да је млађа ћерка руског председника, одржано је у фебруару 2013. године, у малом скијалишту Игора.

У време венчања, Кирил је био нова звезда руског бизниса, али је био тек на 31. месту по богатству, које је почело да муњевито расте после свадбе. У року од 18 месеци, Кирил је стекао велики део акција у великом руском нафтном и петрохемијском гиганту СИБУР из Вороњежа- његов удео сада вреди око 2.85 милијарди долара.

ВЛАДИМИР ПУТИН У ПОСЕТИ СИБУР-У, КИРИЛ ШАМАЛОВ ПРВИ С ДЕСНА / ФОТО: РОЈТЕРС

Како се тако млад бизнисмен попео тако далеко, тако брзо? Ројтерсов преглед његове каријере показује да је у лето 2013. године, неколико месеци после женидбе, Кирил отворио расправу о куповини акција у СИБУР-у.Он је такође напустио свој ранији посао пословног менаџера и основао компанију за инвестиције. Годину дана касније, био је у стању да позајми више од милијарду долара, судећи по објављеним рачунима његове инвестиционе компаније. Кредит је дала банка на чијем челу је дугогодишњи Путинов сарадник, и где се Шамаловљев брат налази на високом положају. Новац је коришћен да би се извршило улагање у СИБУР, што се за неколико месеци за Кирила показало веома профитабилно.

Кирилов пут баца ново светло на то како су људи блиски режиму добили командне позиције у кључним компанијама – и како се то преноси на нову генерацију.

Владимир Милов, бивши заменик министра енергетике Русије, а сада опозициони активиста, рекао је да су Путинови пријатељи стекли велика богатства уз помоћ кредитора са везама са државом, као што је Газпром.

„То је крајње нетранспарентно, тако да је тешко доћи и судити о појединостима уговора о кредиту,“ рекао је Милов. „Они гледају Газпром као на своју банку. Желе да пренесу своју моћ и привилегије нове генерације.“

Упитан о венчању и пословима Кирила Шамалова, Дмитриј Песков, портпарол руског председника је рекао: „Путинове ћерке нису укључене у политику или бизнис. Бизнисмен, Шамалов је познат пословни човек. Колико нам је познато, све његове активности су у складу са законима Руске Федерације. Он је дуги низ година био управљачким органима компаније СИБУР, и њен је акционар, заједно са другим високим руководиоцима. Његова каријера и послови нису у сфери интересовања Кремља. Не дајемо коментаре о приватном животу Путинових блиских рођака“.

КИРИЛ ШАМАЛОВ / ФОТО: РОЈТЕРС

Успон браће Шамалов

Током 1990-тих, Кирилов отац Николај Шамалов је, заједно са Путином и другима, био суоснивач задруге познате као Озеро (Језеро) Дача. У Путиновој Русији многи чланови задруге су касније дошли на истакнута места.

Николај Шамалов је тада постао акционар тада мале кредитне установе под називом Банка Русија, која је у последњих 15 година израсла у једну од најутицајнијих банака. Јуриј Ковалчук, сувласник у скијалишту Игора је највећи акционар ове банке.

Пошто је Русија повратила контролу над Кримом 2014. године, САД су увеле санкције према Банци Русија, описујући је као приватну банку руске елите. Европска унија је увела санкције Ковалчуку и Николају Шамалову због њихових блиских веза са Путином. Такође је и америчко министарство финансија санкционисало Ковалчука као члана Путиновог ужег круга.

Николај Шамалов има два сина: Јурија, рођеног 1970. године, и Кирила, рођеног 1982. Оба су напредовали током Путинових година, и имали важне улоге у учвршћивању Путинове власти.

Кирил Шамалов је 2002. именован је за „шефа правног заступништва за економске активности“ Гаспрома, иако је имао само 20 година и још није дипломирао права на државном универзитету у Санкт Петербургу. Три године касније, након стицања дипломе правног факултета, Шамалов је постао „главни правни саветник“ Газпромбанке, тада подружнице Газпрома. Затим се јуну 2008. године, придружио СИБУР-у као потпредседник за пословну администрацију.

Кирилов брат Јуриј је истовремено већ био и директор СИБУР-а и заменик председника Газпрома. Председник банке

је био Алексеј Милер, који је у 1990-тим радио са Путином у Петрограду. Када је Путин постао председник, он је довољно веровао Милеру да га задужи за Газпром.

Поред тога, пензијски фонд Газфонд, где је Јуриј Шамалов био председник, извршио је снажан утицај на СИБУР и Газпром. Истог месеца када се Кирил придружио СИБУР,-у Газфонд је кроз контролу Газпромбанке, постао крајњи власник СИБУР.

Браћа Шамалов имају дубоке везе са другим члановима Путинове елите, а један од њих је Генадиј Тимченко, који је постао акционар у Банци Русија заједно са Николајем Шамаловим.

Техника преузимања

Раних 2000-тих петрохемијска компанија СИБУР је у власништву Газпрома, гигантске државне гасне компаније.

2005. године Гаспром преноси 75% СИБУР-а на Газпромбанку.

2007. године Гаспром преноси контролу над Газпромбанком на Газфонд, пензијски фонд којим управља Јуриј Шамалов, брат Кирила Шамалова. Газпром такође продаје преосталих 25% СИБУР-а Газфонду. Јуриј Шамалов постаје директор Газпромбанке и СИБУР-а.

2008. године Кирил Шамалов се придружује СИБУР -у као потпредседник за пословну администрацију.

2010/11. године Газпромбанка и Газфонд продају СИБУР бизнисменима Леониду Микелсону и Генадију Тимченку, старом пријатељу Путина. Газпром финансијски помаже договор.

2011. године СИБУР започиње систем акција за менаџере и Кирил Шамалов добија мали удео у компанији.

2012. године Кирил Шамалов постаје заменик председника Управног одбора СИБУР-а.

2014. године Кирил Шамалов позајмљује од Гаспрома више од милијарду долара и купује 17% СИБУР-а од Тимченка.

Главни власници СИБУР-а тада постају: Микелсон са 50.2%, Шамалов са 21,3% и Тимченко са 15,3%.Према интервјуу који је Кирил дао руском листу Комерсант у августу ове године, са Тимченком је започео разговоре о куповини његовог удела неколико месеци пошто је прославио своје венчање са Путиновом ћерком.У марту 2014 године Кирил се повукао из менаџмента СИБУР-а, али је остао члан Управног одбора и остао му је његов удео. Четири месеца касније, 1. августа је регистровао нову компанију под називом Јауза 12, која је у потпуности у његовом власништву.

Наредног месеца, Јауза 12 је купила 17 одсто СИБУР-а од Тимченка. То је подигло Кирилов удео у овој петрохемијској компанији на 21,3 одсто.

Припадник елите поред председника

Како је тада 32-годишњи Кирил остварио такву куповину? Испитивање поднетих рачуна компаније Јауза које је спровео Ројтерс на крају 2014. године показује да је компанија позајмила 78,9 милијарди рубаља (у то време око 1,3 милијарде долара). Извор тог новца био је банка у којој је његов брат потпредседник. Кирил је листу Комерсант рекао да је финансирање преко Газпромбанке обезбеђено од средстава која припадају њему.

Услови зајма нису познати, али изгледа да је Кирилова компанија јефтино позајмила новац, вероватно по годишњој каматној стопи од око 1,3 одсто.

Три независна аналитичара су у октобру ове године изјавили за Ројтерс да укупан удео Кирила Шамалова вреди најмање 2 милијарде долара. То је можда и конзервативна процена, јер је 11. децембра, кинеска нафтна компанија Синопек пристала да плати 1.34 милијарди долара за само 10 одсто компаније.

То подразумева да Кирилов удео од 21,3 одсто удела у СИБУР-у сада вреди 2.85 милијарди долара
Са својим тајним венчањем на скијалишту Игора и финансијским успехом, Кирил Шамалов сажима кључне аспекте данашње Русије. Путинова ера има своје корене у Санкт Петербургу, где је председник почео своју политичку каријеру. Како је учвршћивао своју власт, његови пријатељи из задруге Озеро Дача, као и сарадници са којима је радио у канцеларији градоначелника Ст. Петерсбурга, су доспели до утицаја и богатства. Сада се Кирил придружио у редовима милијардерске елите око председника.

Иначе и Кирил и Јуриј Шамалов, као и компаније СИБУР, Газпром и Газфонд, као и Газпромбанка су одбили да одговоре на питања Ројтерса.

(Извор: Reuters- The man who married Putin s daughter and then made a fortune / приредио М. Ђорђевић)

Извор: https://www.kurir.rs/planeta/2064675/putinov-zet-kiril-samalov-covek-koji-je-ozenio-cerku-ruskog-predsednika-i-postao-milijarder

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Scroll to Top