Раде Јанковић: 666 (Први пут)

Њујорк. Пета авенија. Она дели Менхетн на западни и источни део. Ту се, између 52. и 53. улице Западног Менхетна, налази пословна зграда висока 40 спратова. Њен број је 666. Власник ове зграде је Џаред Кушнер, зет америчког председика Доналда Трампа. Џаред Кушнер је млад, висок, згодан пословни човек. Потиче из богате банкарске породице јеврејских досељеника из Белорусије. Зграду 666 у Западном Менхетну Кушнер је купио 2007. год. за фантастичних 1.800.000.000$. Две године касније Џаред Кушнер се оженио ћерком Доналда Трампа. До удаје она се звала Иванка Трамп. Исповедала је протестантизам и припадала тзв. Презвитеријанској цркви. Али 2009. год. Иванка пролази кроз обред очишћења (giur), прихвата јудаизам и добија ново, јеврејско име Yael (хебр. יָעֵל) што значи „горска козица“. На венчању добија презиме Kushner. Из неких разлога, међутим, она се и даље представља као Иванка Трамп. Штампа и телевизија подупиру ову збрку. И тако, сви знају за Иванку Трамп али нико не зна за Yael Kushner, јер нико не говори о Yael него о Иванки. А Yael Kushner је, по сопственом признању, једна ортодоксна Јеврејка као и њен супруг Џаред Кушнер.

Обоје исповедају хасидски јудаизам и припадају ортодоксном јудаистичком покрету Хабад-Љубович. Хасидизам значи „благородно учење“, што долази од речи хасид која означава благочестивост, истинољубивост. Као верски покрет хасидизам је настао у првој половини XVIII века у Југозападној Украини, у Волињској и Подолијској области, након пропасти месијанског покрета Шабатаја Цвија и погрома за време козачког устанка Богдана Хмељницког. Оснивач хасидизма је чувени јеврејски мистик Јисраел Баал Шем (1698-1760).

Хасидизам посебан акценат ставља на личном доживљају Бога, личној исправности и улози харизматског вође, духовог учитеља цадика. Хасиди су изузетно  привржени јеврејској традицији и строго поштују све јеврејске обереде. Једу само кошер храну, држе шабат и редовно посећују синагогу. Делују као група окупљена око својег духовног учитеља, те према његовом пребивалишту одређују и назив своје верске општине. Тако Џаред и Yael Kushner, након преласка у Вашингтон, постају чланови синагоре „Шаул“ (The SHUL) коју води и у којој обитава раби Леви Шемтов.

Основа њиховог учења је Кабала коју тумаче из перспективе личног савршенства и судбине јеврејског народа. Верују да су Јевреји једини истински чувари Божје речи, зато нико од њих не може отпасти од Бога ако се строго држи закона, традиције и обреда. Присуство Бога на Земљи налазе у мистичком молитвеном заносу и екстатичним доживљајима у песми и плесу. То је нови елемент који хасидизам уноси у кабалистичко учење: доживљај унутрашње пробуђености и спонтана осећања, који, како каже Гершом Шолем – „у осетљивим духовима изазива сусрет са живим оваплоћењима мистичности.“ Хасиди то називају девкут. Девкут је врхунац верског доживљаја који се манифестује у весељу. Њихови обреди и прославе увек се окончавају обилним ручковима, уз музику, вино и плес. 

Други основни принцип хасидизма је цадикизам. Хасиди верују да између њих и њиховог духовног учитеља – цадика – постоји мистична веза. Цадик, што значи праведник, посредује између припадника покрета и Бога. Захваљујући том посредовању Бог награђује припаднике покрета децом, здрављем и благостањем. Зато је сваки припадник покрета дужан да помаже цадику и даје му материјалну потпору. Само у периоду од 2003. до 2013. год. Џаред Кушнер и његова љупка супруга Yael Kushner обдарили су своју синагогу са 342.000$. У истом периоду и господин Доналд Трамп се уписао у листу приложника са скромних 11.550$.

Синагога „Шаул“, у којој се моле Џаред и Yael Kushner, једна је од 3.300 Хабадових синагога на тлу Америке. Хабад је настао у окриљу хасидизма, као мала група јеврејских ортодоксних традиционалиста окупљена око рабина Шнеур Залмана. Као место настанака узима се литванско село Љубович, у некадашњој Царској Русији. (Отуда „Љубович“ у називу покрета.) Време настанака: 1775.

Назив Хабад је акроним од три кабалистичке речи које означавају три ступња на кабалистичком „Дрвету живота“: Хохма (Мудрост), Бина (Разумевање) и Даат (Знање). Захваљујући Менахем Мендел Шнерсону (1902-1994), седмом рабину по реду наслеђивања, јер у Хабаду се рабинско достoјанство наслеђује од оца, мала група ортодоксних Јевреја прерасла је у утицајну политичку мрежу на глобалном нивоу. Има их у више од 1.000 градова у 80 земаља света. Под њиховим директним утицајем налази се више од 3.600 институција: верских, социјалних, хуманитарних и образовних.

Хабад је најбројнији у САД. Само у периоду од 1993. до 1996. год. укупан број њихових чланова увећао се са 40.000 на 200.000. Присутни су у свих 50 савезних држава Америке, где су дошли између 1881. и 1915. год. У овом периоду из Европе и Царске Русије иселило се близу 1.000.000 Јевреја, део у Аргентину и Бразил а део у Северну Америку. Са собом су донели свој хасидизам и своју сасвим изграђену организацију Хабад (Љубович). Од 1951. год. па до своје смрти, на челу овог покрета налазио се рабин Менахем Мендел Шнерсон.

У Хабаду је изграђен култ Менахем Мендел Шнерсона.  Њега сви припадници Хабада  сматрају данас највећим духовним ауторитетом. Они верују да је Менахем Мендел Шнерсон био Месија (Mashiah) који није умро, и који ће поново доћи да успостави „Царство Израиља“ кад на „Храмовној гори“ буде изграђен „Трећи храм“. У том смислу је „Рабинска конференција“ 14. априла 1992. год. донела одлуку којом се рабин Менахем Мендел Шнерсон проглашава за „могућег Месију“ („behezkat Mashiat“). У то, наравно, верују и Yael и Џаред Кушнер.

                                             Рабин Менахем Шнерсон

Шнерсон се својим присталицама обраћао углавном писмима. До сада су у САД објављена 32 тома његових писама. У једном од тих писама Менахем Мендел Шнерсон пише:

1. Наша специјална тактика у борби са црвено-смеђима (а СВИ СЛОВЕНИ су црвено-смеђи), наступајући као суздржаност, јавља се наше Тајно Знање. Главну оштрицу борбе ми упиремо против СЛОВЕНСТВА, изузев отпадника који су се сродили с Јеврејима истим интересима. Истина, те ’сроднике‘ ми ћемо након остварења наших циљева одстранити из наше заједнице… Словена, Руса, можеш уништити али никада га не можеш покорити. Ето зашто ОВАЈ РОД ПОДПАДА ПОД ЛИКВИДАЦИЈУ, а понајпре оштром смањењу његове бројности.

2. Наше методе борбе неће бити само војне него ИДЕОЛОШКЕ и ЕКОНОМСКЕ С УПОТРЕБОМ ОРГАНА ЗА НАСИЉЕ… Овде ћемо се послужити нашим старим методом: ЗАВАДИ ПА ВЛАДАЈ… Све то ћемо радити под видом разних суверенитета, под видом борбе за свој национални идеал. Истовремено, ми нећемо дати ни једној страни САМООПРЕДЕЉЕЊЕ НА ОСНОВУ НАЦИОНАЛНИХ ВРЕДНОСТИ И ТРАДИЦИЈЕ.

3. Глупи словенски етнос не разуме да најстрашнији фашисти – то су они који нигде не говоре наглас о томе него све уређују по тобоже НАЈДЕМОКРАТСКИЈИМ НОРМАМА. Напротив, ми ћемо забранити и саму реч ’фашист‘… Ми нећемо дозволити ни једном национализму да се уздигне, а оне националистичке покрете који теже да изведу народ испод нашег диктата ми ћемо уништити огњем и мачем, као што је то урађено у Грузији, Јерменији, Србији.

4. Многобројну популацију СЛОВЕНА МИ ЋЕМО ЛИШИТИ НАЦИОНАЛНЕ ЕЛИТЕ… Зато ћемо снизити образовни ниво – већ у наредних 5 година ми ћемо затворити половину њихових института а у другој половини учићемо ми…. Ми нећемо дозволити у тим земљама развој науке, а средиште учености (Академија наука) биће састављена од наших људи. Нећемо дозволити никакве високе технологије, што ће довести до пада индустрије… Лишићемо ваше друштво младежи, изопачити је сексом, несрећом, алкохолом, пушењем, наркотицима, то јест лишићемо ваше друштво будућности… Посејаћемо страх у народу. Страх за живот који ће постати безвредан, страх за радно место које сваког тренутка може бити изгубљено, страх за будућност ваше деце. СТРАХОМ ЋЕМО УПРАВЉАТИ.

5. За провођење свих ових мера најважнијих за нас, ми ћемо под видом ’демократских промена‘ дати словенском говеду монархију. Свакоме,председника марионету.

  У 18. глави Откривења Св. Јован Богослов говори нам о паду Вавилона који „поста стан ђаволима, и тамница свакоме духу нечистоме“. (Откр. 18;2) „И узе један анђео јак камен велики, као камен воденични, и баци у море говорећи: тако ће са хуком бити бачен Вавилон град велики, и неће се више наћи“ (Откр. 18;21) – „јер отровнијем вином курварства својега напоји све народе“ (Откр. 18;2): товарима „злата и сребра и камења драгога и бисера и узвода и порфире и свиле и скерлета, и свакога мирисног дрвета, и свакојакијех судова од филдиша, и свакојаких судова од најскупљега дрвета, мједи и гвожђа и мермера. И цимента и тамјана и мира и ливана, и вина и уља, и нишестета и пшенице, и говеда и оваца, и коња и кола, и тјелеса и душа човјечијех.“ (Откр. 18; 12,13)

Узалуд нам је, дакле, сво материјално благостање „на земљи, гдје мољац и рђа квари, и гдје лопови поткопавају и краду.“ (Матеј: 6;19) Али Хабад не мисли тако. Припадници овог покрета верују да је сила у новцу, смисао у благостању, а срећа у весељу. „Али главно је – каже Менахем Мендел Шнерсон – новац. Он чини све. Он је сила. Ко има новац, има и оружје. Најсавременије. Има и најамну војску. Новац влада средствима масовног информисања, милијардама будала људске стоке. Подкупљује потребне људе. Уклања непокорне. /…/ Све се решава капиталом и освајањем власти.“

Тако мисли и Доналд Трамп. За њега, његовог зета и његову ћерку, све је економија и све се решава питањем цифара – капиталом и освајањем власти. Зато су Yael и Џаред  Kushner у време председничких избора у САД, изабрали да се помоле за победу Доналда Трампа управо на гробу Менахем Мендел Шнерсона. Зато што су Yael и Џаред  Kushner милијардери, зато их је Доналд Трамп именовао за своје саветнике. Зато што је припадник Хабада, Џаред Кушнер је именован за специјалног изасланика за Блиски Исток. Његов задатак је да помири Палестинце и Јевреје. То значи: да рашчисти терен за изградњу „Трећег храма“ у Јерусалиму. „Ако то не успе Џаред Кушнер – каже Доналд Трамп – онда то више нико неће моћи да учини.“

Веза између Хабада и породице Трамп датира још из времена Доналдовог оца Фреда. Фред Трамп је био успешан пословни човек који се бавио прометом некретнина на Менхетну. Његови клијенти били су углавном богати Јевреји. Зато је Фред Трамп 1950. год. одлучио да добар комад земље на Менхетну поклони јеврејској општини за изградњу њиховог центра Besh Haven. Прва мера председника Трампа, кад се уселио у „Белу кућу“, била је да у дворишту постави огромну лимену менору коју рабин редовно пали на сваки важнији јеврејски празник. Друга је била да призна Јерусалим као главни град Израела, и да Америчку амбасаду пресели из Тел Авива у Јерусалим. Заједно са богатством својег оца, Доналд Трамп је наследио и очеве пословне везе. И одлучио је да их прошири.

Феликс Сатер је члан Хабадове управе у Вашингтону. Он тврди да је члан управе у још неколико Хабадових центара у Америци и иностранству. Са Трампом га повезује компанија Bayrock-Sapir. Феликс Сатер је један од њених руководилаца. Блиско је сарађивао са Иванком Трамп на изградњи пословног центра Tramp SoHo на Менхетну. 2006. год. водио је Трампову децу, Иванку и Доналда јуниора, на туристичко путовање у Москву. 2007. год. био је осумњичен за берзанску проневеру, али то није сметало господину Трампу да га именује за вишег саветника у компанији Trump Organization. Кад је пукла афера око продаје станова у Tramp SoHo центру, Сатер је под заклетвом тврдио да је у блиским пословним односима са Доналдом Трампом. Трамп је, међутим, у истрази изјавио да га не познаје. Али један од заштићених сведока изјавио је да су Трамп и Сатер често ужинали заједно у ресторану Kiss & Fly на Менхетну. 2014. год. центар Хабадове јеврејске општине у Вашингтону прогласио је Сатера за „човека године“.

  Међу 13 највећих добротвора Хабада у Америци, осим Сатера и Џареда Кушнера, убраја се и Тефик Ариф. Он је рођен у Казахстану а има пребивалиште у Турској. 2010. год. био је ухапшен у Турској на јахти која је некада припадала оснивачу модерне Турске државе Мустафи Кемалу Ататурку. Био је оптужен да руководи међународном мрежом која се бави подвођењем малолетних проститутки. До тог скандала био је активни сарадник Доналда Трампа, Иванке Трамп и Феликса Сатера у пројекту Tramp SoHo. Такође, био је и партнер породице Сапир која има удео од једне половине у компанији Bayrock-Sapir. Глава породице Сапир је Тамир Сапир, емигрант, рођен у Грузији. 1976. год. Тамир је дошао у Њојорк и отворио продавницу електроопреме. Недељник New York Times својевремено је тврдио да се иза ове продавнице заправо скривао обавештајни пункт КГБ-а.

Доналд Трамп није скривао познанство са Сапиром. Својевремено, назвао га је својим „великим пријатељем“. 2007. год. Доналд Трамп је организовао свадбу Сапирове ћерке у својој приватној резиденцији у Мар-а-Лаго, у Палм Бичу на Флориди. Госте су на свадби  увесељавали Лајонел Ричи и група Пусикет. Пет месеци касније младенци су организовали прославу поводом обрезивања њиховог новорођеног сина. Церемонија је обављена на гробу раби Менахем Мендел Шнерсона, јер његов гроб Хабад сматра „светим местом“. На тој церемонији био је присутан Доналд Трамп са супругом, ћерком и њеним будућим супругом Џаредом Кушнером. 

Џаред ће 2015. год. од Лава Левајева откупити контролни пакет акција у листу New York Times. Њега је са Левајевим повезао Роман Абрамович. Предходно су се спријатељиле Романова жена Дарија Жукова и Yael Kushner. У фебруару 2014. год. госпођа Yael Kushner је објавила на својем инстаграму фотографију снимљену у неком елитном руском ресторану. На столу је флаша вина а око стола Дарија Жукова, Yael Kushner и Венди Денг, жена Руперта Мардока. Испод фотографије Yael је написала следећи текст: „Хвала ти – мислећи на Дарију – за незаборавних четири дана у Русији.“

 

[1] Гершом Шолем: Главни токови јеврејског мистицизма – Градац, Чачак 2006, стр.306

[2] У једном кабалистичком приручнику из 1800. год каже се: “Ево шта је смисао девкута:  да кад човек испуњава заповести или проучава Тору тело постане престоље за душу… а душа престоље за светлост Шехине која је изнад његове главе, свуда око њега светлост као да се разлива, а он седи усред светлости, дрхти, и радује се.“ (Гершом Шолем: Главни токови јеврејског мистицизма – Градац, Чачак 2006, стр.303)

[3] В.М. Єрчак: Слово и Дело Ивана Грозного – Москва, 2009, стр. 560-563 (Сви преводи у овој књизи су ауторови.)

[4] Исто, стр.562 (Ето зашто су економске науке главни предмет наставе за Јевреје. Нас ће окруживати читава плејада банкара, индустријалаца, капиталиста, а што је главно милијардера, јер, у суштини, све ће бити решено питањем цифара. – Протоколи сионских мудраца: Протокол 8)

 

Извор: http://borbazaveru.info/content/view/12947/1/

 

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Scroll to Top