Из архиве СНП “Збора” 2007 Свјетлана Рашић “ФАШИСТИ У ЕТРУ -ЉОТИЋ У АКЦИЈИ”

Fašisti u etru Ljotić u akciji piše Svjetlana Rašić
Svjetlana Rašic
Zboraši nam obećavaju staleško državno ustrojstvo, u kome bi „prvi stalež činili sveštenici i vojnici, a drugi svi ostali”, dok će se javni hrišćanski moral štititi „kažnjavanjem muželožništva (homoseksualizma), razvrata, protivprirodnog i svakog drugog bluda”
Da je stavljanje u promet falsifikovane robe kažnjivo je delo, ponajviše zato što, po pravilu, odstupa od utvrđenog standarda kvaliteta, te time narušava ugled robne marke. Budući da je, ustavno-sabornom milošću, SPC dato ekskluzivno konfesionalno pravo na dodelu licenci za pravoverno tumačenje kanonskih postulata, logično bi bilo očekivati oštru reakciju kada pojedinci ili grupe građana njenu hrišćansku misao promovišu na neadekvatan način, kao što je to slučaj sa krilaticom: „Pravoslavlje ili smrt”. S obzirom na to da dosad nije zabeležena nijedna prekorna reakcija od strane ovlašćene nacionalne duhovne institucije, logičan je zaključak da je pomenuti živopisni marketing sasvim u saglasnosti sa interesima Svete matere crkve.
Ali kada promoteri tog slogana dobiju priliku da se, putem satelitskih radio-talasa, svakodnevno obraćaju naciji svojim verskom i svetovnim poukama i porukama, pa još preko kablovske mreže koja opslužuje preko 40 domaćih TV stanica s nacionalnim i regionalnim frekvencijama, onda to daleko prevazilazi benigne domete hajparkovskih somnabulija endemske grupe nacionalno napaljenih bilmeza.
U ponudi od 17 s koca i konopca odabranih radio-stanica koje svoje programe emituju preko Srpske kablovske mreže Total televizije, odnedavno se nalazi i Srpski Radio Suton, glasilo Srpskog narodnog pokreta „Zbor”, građanske udruge osnovane u čast Dimitrija Ljotića, uglednog Hitlerovog saborca, čije se ime nalazi u knjizi Stotinu znamenitih Srba. Budući da registracija „pravoslavnih fundamentalista”, kako sebe s ponosom nazivaju, datira iz vremena kohabitantske vlade, na čelu s premijerom koji je deklarisani poštovalac lika i dela njihovog idola, nije ni bilo za očekivanje da se neka boranija od dežurnog mupovca uskopisti i odbije da udari mur na zamolnicu o regularnom upisu u knjige.
Evocirajući uspomene na taj dan u emisiji „Doslednost” (nedeljom od 14 do 16 h), „drug i brat” Mrkaja, mozak i glavni ideolog udruge, optimistički poručuje: „Mislili su da ćemo biti na nivou statističke greške. Dobro je da tako misle. Iznenadiće se”. Iskusno.  Zna čovek stanje nacije.  U glavu.
Uostalom, zar je ovde iko ikada hospitalizovan zbog svojih delirijumski rodoljubivih ideja, koliko god se činile sumanutim? Nije.  Pa što bi onda bili sumnjičavi prema šansama zboraša da svojim programom animiraju sasvim respektabilan broj pristalica, tim više što im iz crkvenih porti sve vreme bećarski namiguju sveti oci pravoslavni. A znamo da se Crkva pita, tako odlučio Predsednik.
Pomenuto službeno štivo može se, u celini i celosti, naći u listu Srbski Oganj
„Sve srpske zemlje biće ujedinjene kaT-tad, na ovaj ili onaj način.” „Najveći ideal nove srbske države biće ideal Nebeske Srbije.” „Svi Srbi su plemići, jer su od plemena.” „Iznedrićemo neofeudalno društvo i gradićemo ga na iskonskim vrednostima svetlog srednjeg veka.” „Rasno-biološka zaštita narodne životne snage biće prvi zadatak obrazovnih centara (škola).” „Osnova srpske privrede biće poljoprivreda, a glavni pokretač vojna industrija.”
Uz sve to, zboraši nam obećavaju staleško državno ustrojstvo, u kome bi „prvi stalež činili sveštenici i vojnici, a drugi svi ostali”, dok će se javni hrišćanski moral štititi „kažnjavanjem muželožništva (homoseksualizma), razvrata, protivprirodnog i svakog drugog bluda”.
Poštujući načelo jasnosti i jezgrovitosti, autor je, na kraju, program sažeo u lakopamtljivi milozvučno-hrišćanski slogan: Православље или смрт, Србство или смрт, патријахалност или смрт.
Surfujući po sajtu, naći ćete svakojake apdejtovane sadržaje, ali i biti bogatiji za jedno važno saznanje – da lične karte izdaju samo države koje ne veruju svojim građanima, te da je iste kod nas prvi uveo Gestapo. O kruni pogroma nad vaskolikim srBstvom, u vidu uvođenja čipovanih ličnih karata i biometrijskih pasoša, naširoko smo obavešteni u nedeljnoj radio emisiji, kao i da će se svi podaci o nama („šta pričamo, šta mislimo”) slivati u centralni kompjuter u Briselu, koji se zove „Zver”. Tom prilikom je slušaocima, u nekoliko navrata, upućen vapijući apel: „Pravoslavci, ne uzimajte to, makar vas sekli na komade!”
Iako zboraši streme ka „iskonskim vrednostima svetlog srednjeg veka”, zasad se ne odriču najsavremenijih pomagala kompjuterske tehnike, tako da Srpski Radio Suton ima i svoj sajt, sa stream opcijom za praćenje programa preko Interneta.

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Scroll to Top