Срђан Мркаја “ЛИЦЕМ КА НИШТАВИЛУ”

 15171123_10211622581705858_1804457069987303022_n
Има једна фаталистичка особина наших родољуба а то је живе у прошлости. Предмет моје критике наравно није наша традиција , историја , хероји , великани…ко би против тога било што рекао или написао ?! Наравно ја не критикујем с позиције либерала кад то кажем , напротив…међутим чињеница је да су наши родољуби у великој мјери окренути уназад. Осим што је фаталистичка особина ( како сам то већ навео ) она је и дефетистичка а стратешки гледано потпуно је , дефанзивна. Стално смо у историји и то не у научном смислу ( што би било потпуно нормално и корисно ) него стратешки.
Потребно је да стварамо историју а не да живимо у њој. Ми јесмо дрво које има своје дубоко корјење али то дрво мора имати и стабло али и крошњу и напослијетку , плодове. Не може се стално и само акцентовати коријен ( иако он јесте суштина ) јер ће плодове неко други украсти с тог нашег дрвета. Нама су потребна рјешења САДА и ОВОГ ТРЕНА. Потребне су нам идеолошке основе које најбоље одговарају ОВОМ тренутку и ОВАКВОЈ ситуацији. Потребни су нам прегаоци и хероји који живе САД и ту са нама , да их препознамо , прихватимо и пратимо. Та опсесија временом које је прошло , ратовима који су вођени , великанима који су некада живјели…коме и чему служи ?! Они су завршили своју трку и предали штафету нама , сад ми морамо да трчимо , ми да се боримо , ми да се у труду знојимо и страдамо. Рат је ОВДЈЕ и САД. Сваког тренутка око нас у нама , са нама и поред нас траје НЕПРЕКИДНИ РАТ. На свим разинама у сваком смислу , сваки трен и на све начине води се ВИДЉИВИ и НЕВИДЉИВИ РАТ.
images
Морамо гледати напријед а не уназад јер упитајмо се шта бива са возилом односно са возачем и путницима ако возач гледа уназад а возило се креће унапријед ?! Теби треба Милош Обилић овдје поред тебе , треба ти Тесла у школској клупи , потребан нам је св. Сава у новој катакомби јер иде вријеме ужаса и долази час искушења. Мени је потребан један ђенерал Милан Недић да га гледам у очи и да причам с њим да ме савјетује и покаже ми пут.
Схватате ? То су Срби били од душе , крви и меса као ја и ти и шта их је чинило великим и посебним ? Вјеровали су да могу да ходају по води као Петар и ходали су ( другим ријечима вјером су прелазили по искушењима и чинили немогуће ствари као што је ходање по води ). За њих није било енигме , пресјецали су гордијеве чворове и увијек ишли даље , видјели боље , знали више…како ? Вјеровали су а Бог љуби грешника који се каје и вјерује , који има наду , који осјећа колико је мали и ништаван и који изнад свега жели да прослави његово име. И такве Господ узвиси над хиљадама и милионима. Шта је наше дивове чинило непобједивим ? Вјеровали су да ће им Бог дати снагу Самсона и мудрост Соломона , да су изабрани као Давид и благословљени као Константин…водила их је сила у бедрима и челична воља , карактер од камена и моглису да освоје цијли свијет као Лесандар као наши стари цареви. И ти то можеш и ти си исто Србин од крви и меса али и душа жива…и тебе Бог отаца твојих може узвисити над непријатељима твојим.
licanin-i-licanka
Заиста ти кажем , да теби који читаш , ти нијеси мањи од твојих великана али мање вјерујеш и мања ти је воља од њихове и мању жртву дајеш и мање желиш него што су они жељели. Помјераћеш брда ако вјерујеш , зар ти то није рекао Господ Бог твој и онда ми реци , зашто се ваљаш у блату просјечности и због чега и сам не будеш великан народа свога ?! Ти си потребан Србији јер она нема никог осим тебе , запамти то добро и не троши свој живот улудо ако себе зовеш , родољубом.
АКО ТРЕБА УМРИ , БУДИ СПРЕМАН ДА ИЗГУБИШ , ДА ТЕ РАНЕ , ДА ТЕ ЗАБОРАВЕ , ИЗДАЈУ ОНИ КОЈЕ НАЈВИШЕ ВОЛИШ. НЕКА ТЕ И ЗАТВОРЕ , ТУКУ , КЛЕВЕЋУ…ЈЕР НИШТА НЕ БОЛИ ВИШЕ ОД ТОГА ДА СЕ ОДРЕКНЕШ СВОЈЕ ЧАСТИ А ЧАСТИ НЕ МОЖЕ ИМАТИ ОНАЈ КОЈИ НЕМА ВЈЕРУ ПРАВУ , ВОЉУ ДА ОСВАЈА И ЖЕЉУ ДА ПРОСЛАВИ ИМЕ ГОСПОДЊЕ.
С.М. „Култ“
Scroll to Top