Срђан Мркаја “КАЖЕШ ДА СИ РОДОЉУБ” ?!

Кажеш да си родољуб ? Да ли си и ревнитељ јер једно без другог не бива. Како мислиш да љубиш свој род ако не љубиш Христа и свету цркву већма ? Да ли си ти можда већи од св. Саве па си измислио неко боље родољубље ?! Кажеш да си родољуб ?
А да ли живиш побожно макар у довољној мјери , макар неку жртву да ли дајеш…имаш ли молитвено правило ( јутарње и вечерње макар ) , идеш ли редовно на литургије , бденија и друге молитвене скупове , кадиш ли кућу неђељом , сија ли ти кандило поред иконостаса , мислиш ли о своме спасењу …? Да ли постиш постове које је одредила света мајка црква , онако како је установљено и како је одређено правилима , имаш ли страха Божјег у себи , молиш ли се свакодневно и на сваком мјесту “Исусовом молитвом” ? Кажеш да си родољуб ? А да ли си довољно храбар да пратиш истину по сваку цијену без обзира колико ћете то коштати ? Да ли знаш да је родољубље много више од спољашње форме ( одштампаних мајица са омиљеним ликом неког родољуба , дресова тима за којег навијаш , разних предмета , амблема , пинова , значки…) , много више од тога што су ти казали или што си имао прилику да чујеш и видиш ? Да , родољубље је много више од тога мој родољубе. За Србина оно је СВЕТОСАВЉЕ а то је православље и родољубље ЗАЈЕДНО. Дакле родољубе мој , ако нијеси истински православан а православље је једино и само правоживље онда ти није могуће да будеш ни истински , родољуб.
12928350_860744777388202_5265679877130240607_n
И опет , кажеш да си родољуб ?! Да ли си добар син и кћерка својој породици , слушаш ли и поштујеш ли своје родитеље ( и уопште старије ) јер како можеш било кога слушати ако свога оца не поштујеш или на своју мајку ружну ријеч кажеш ?! Зар не знаш која је десета заповјест Бога живога ? Кажеш да си родољуб ? Кажи ми а да ли си дисциплинован и да ли рано устајеш као војник , да ли редовно и радо извршаваш све своје обавезе и осварујеш добре резултате на свим пољима свог живота ? Да ли се трудиш да напредујеш сваки дан у сваком погледу на свим нивоима и на све начине ?! Да ли си из себе искоријенио анархију и својеглаву брзоплетост , наивност и дјечије препирање због свега и свачега и са свима ? Да ли си се уозбиљио схвативши колико је смртно озбиљан тренутак у ком живиш и како је страшно глупо губити своје драгоцјено вријеме на разно-разне малоумности које су саставни дио свакодневнице ?! Да ли си се потрудио да дођеш до литературе за коју имаш препоруке од старијих и да ли си то прочитао са разумијевањем и преданошћу ? Кажеш да си родољуб ? Кажи ми , да ли си способан да се подчиниш у хијерархији и да будеш посвећен као војник ? Да ли си спреман да своју индивидуалност и посебност ставиш у функцију колективног интереса и циља ?! Да ли можеш да отрпиш критику макар и добронамјерну ( а да не говорим ону злонамјерну ) која долази од предпостављеног ?! Да ли си спреман да прихватиш и казну зарад ломљења своје гордости и сујете и ради исправљања себе самог ?! Кажеш да си родољуб ? Јеси ли спреман да даш своју жртву , године рада и одрицања и то не да би добио било какве привилегије или чак било чију пажњу него напротив да би био дјелимично до потпуно маргинализован и готово потпуно , анониман…да ли си ?!42f00540c9f8ab3978dd5b75edf461c2
Да даш од себе скоро све ( своје вријеме , труд , материјално , умно…) а да заузврат примиш исмијавања , подапињања , клевете , затворе , батине па чак и оно коначно. Да ли си спреман да због свог родољубља будеш остављен од вољене жене а можда и од супруге или мајке твоје дјеце , да будеш заборављен од синова , да те се ћерка стиди и крије , да те кумови напусте , пријатељи ти окрену леђа , родбина осуди а најближи те издају…кажи ми да ли си спреман ?! Кажеш да си родољуб ? Добро , реци ми да ли знаш да ћеш можда бити презрен , одбачен и слаган од сабораца и продан крвницима ? Да ли ти је јасно да ћеш можда у неком тренутку остати сам на овом свијету и то само због тога што си одлучио да будеш родољуб ? Јеси ли спреман да платиш ту цијену ? Да ли можеш гледати неке своје другове , познанике и колеге како живе сасвим пристојно , возе добра кола , имају лијепе жене и здраву дјецу , одличан посао и сјајну плату…и то све јер немају бреме које се зове “родољубље” ? Да ли можеш истрпити све осуде које ће доћи од најмилијих , од оних којима си највише дао , од оних за које живиш али који неће бити уз тебе кад ти буду најпотребнији ?! Можеш ли све то мој родољубе ?! Да у болести сам лежиш , да у жалости никог нема да те тјеши , да се у твом најгрознијем болу ничија рука не нађе око твога врата…да те нико не загрли као брата ?! Кажеш ли и даље да си родољуб ?!

04225c81115c78fc243fb7f0e1b59a47

Ако нијеси спреман на све ово , ако нијеси чврсто одлучио да свој живот посветиш борбом и да за ту борбу спреман да страдаш и то на најгори могући начин , онда молим те и преклињем немој губити вријеме. Немој глумити родољуба , буди родољуб или једноставно то немој бити. Не играј се родољубља као нека инфантилна будала само да би пројавио своје комплексе и фрустрације. Ако нијеси спреман да идеш до краја , никуд и не крећи али ако си већ кренуо знај…Човјек у животу ма колика кукавица био макар једном себе мора да погледа у лице јер га анђео Господњи суочи са самим собом и макар тај тренутак био на самом крају његовог живота такорећи на издисају и тада свако од нас види све што је чинио и што се дешавало у једној секунди а ти који си одлучио да будеш родољуб када дође тај тренутак , стани и кажи анђелу :”Опрости ми брате небески , немам времена ни за тај секунд јер морам да служим Богу , краљу и отаџбини.
одломак из књиге Срђана Мркаје “Свети рат”

 

Scroll to Top