Зоран Боровина, легендарни херој са Отеса

Зоран Боровина, пуковник Војске Републике Српске, рођен је 14. фебруара 1952. у селу Мало Поље (општина Хан Пијесак). Основну школу и гимназију завршио је у Хан Пијеску, а војну академију у Београду и завршну годину у Сарајеву. Погинуо је 4. децембра 1992. у борбама на Отесу, на сарајевском ратишту. Зорана Боровину на место команданта Српске гарде на Илиџи је поставио лично Ратко Младић.

Оно по чему ће пуковник Зоран Боровина остати упамћен јесте одлучност и херојство у борбеним акцијама на самом терену, у сукобима са непријатељем. Био је сасвим природан, тих, са благим осмехом на лицу. Није волео неправду, и борио се против ње на сваком кораку.

Дошао је децембар 1992. када је кренула акција ослобађања Отеса, код Илиџе. Пре саме акције пуковник Зоран Боровина је извукао разне кукавице „општинаре“ и друге гузоње, који су се често скривали од борби, и наређивали нападе и повлачили људе, преко моторола.. онда их је све обукао у униформу, и дао оружје у руке, па их је повео са собом у акцију. То им се нимало није допало, сви су били укочени и ознојени до голе коже, јер су били у самртном страху, гледајући непријатеља у очи.

 

 

 

1.децембра 1992. у зору кренула је акција ослобађана Отеса и вршена је из 3 правца. Четврти дан акције већ у предвечерје, када су борбе већ јењавале, пуковник Боровина повео је неколико својих момака добровољно да изврше диверзантски упад међу непријатеља, како би се после отвориле шансе за наставак акције ослобађања Ступске петље. Бачена им је бомба пред ноге, момци су полегали, а Зоран Боровина је узео бомбу у шаке и није стигао да им врати, него му је ескплодирала у руци. Донесен је у болницу „Жица“, где су лекари констатовали смрт. Морал српске војске, када су чули за погибију свог комаданта и јунака, је страховито пао. Наредни дан 5.12.1992. српски гардисти са Илиџе су ушли у Отес, и практично само ушетали, јер скоро да метак нису испалили. Што ће рећи да је још дан раније Отес био ослобођен.

Једино ко се радовао у српским редовима одласку Зорана Боровине јесте овај кадар, који се поново вратио у своје канцеларије и фотеље јер су се добро уплашили за своје задњице.

 

Након смрти Зорана Боровине, Отес доби ново име – Зораново!

http://www.zlocininadsrbima.com/Heroj.aspx?Naziv=ЗБ01

Scroll to Top