МАЈКЕ ПРЕСТАНИТЕ ДА УБИЈАТЕ ДЈЕЦУ У СВОЈОЈ УТРОБИ !

УСТАВ РЕПУБЛИКЕ ИРСКЕ ( који је и дан данас на снази ) , донесен 01.07.1937 у примјени од 29.12.1937 ОСНОВНА ПРАВА ЧОВЈЕКА – ЛИЧНА ПРАВА Члан 40-ти Став 3-ћи 3. Држава признаје право на живот нерођеног дјетета и уз једнако и дужно поштовање права на живот мајке , својим законима гарантује , да ће поштовати и док је год то изводљиво , својим законима заступати и бранити то право , 1983 Constitution ( Pro-life Amendment ) 8 амандман Уставног акта из 1983 године који је ступио на снагу 7 октобра те исте године. Тиче се допуне устава како би се још више осигурала незаконитост спровођена побачаја запрећене казне : 58. Свака жена која са циљем да изазове побачај свог дјетета , незаконито унесе у себе било какав отров ( када пише отров , мисли се и на лијек који изазива побачај , тиме дакле , преставља отров за дијете ) или коју другу нездраву ствар или по незаконитој употреби било какав медицински ( пара-медицински ) инструмент или било које друго средство из исте намјере и ко год други са намјером изазове побачај било које жене , незаконито јој унесе неки отров или неку другу нездраву ствар или изазове да га она мора узети или незаконито употријеби неки медицински ( пара-медицински ) инструмент или било коју другу ствар са том намјером…биће крив за кривично дјело и кад се осуди биће могуће да му суд одреди ДОЖИВОТНУ ЗАТВОРСКУ КАЗНУ или било коју другу дужину казне не мању од три године.

Абортирање по Уставу и Закону Србије

Устав у Србији гарантује право човека да слободно одлучи о рађању деце (чл.27). Питање абортуса је даље регулисано Законом о поступку прекида трудноће у здравственој установи Србије (Сл. Гласник Република Србија, 16/95). Према овом Закону, вештачки прекид трудноће се може извршити само на захтев бремените жене, и то уз изричиту писмену сагласност. За прекид у трудноћи лица млађег од 16 година, потребна је сагласност родитеља или старатеља, а ако су они одсутни или спречени, онда сагласност надлежног органа старатељства (чл.2 и 3). Вештачки прекид трудноће се не може извршити када се утврди да би се њиме теже нарушавало здравље или угрозио живот жене (чл.3). Лекар је дужан да жену обавести о томе које су опасности и последице абортуса (чл.5). Абортус у раној трудноћи, до 10 недеља До десете недеље, захтев бремените жене да прекине трудноћу, уз слагање лекара специјалисте акушерства и гинекологије, довољан је услов до десете недеље гестације (чл.6).  Ако је трудноћа старија од 10 недеља и постоји намера труднице да је прекине, она подноси захтев а одобрење захтева даје комисија састављена од гинеколога, интернисте и социјалног радника. Намерни прекид трудноће старије од 12 недеља обавља се лековима који изазивају контракције материце и тако доводе до абортуса или се абортус обавља хируршки. Абортус у трудноћи старој од 10 недеља до 20 недеља После десете недеље, сваки намерни прекид трудноће се сматра „изузетним прекидом трудноће“ и може се извршити само:

  • Када се на основу медицинских индикација, утврди да се на други начин не може спасити живот жене или отклонити тешко нарушавање њеног здравља (здравствени разлози);
  • Када на основу научно-медицинских сазнања, постоји могућност да се роди дете са тешким телесним и душевним поремећајима(еугенички разлози);
  • Када је до зачећа дошло извршењем кривичног дела нпр.  силовањем, обљубом над немоћним или малолетним лицем или злоупотребом положаја (социјални разлози).

У трудноћи после десете недеље до навршене двадесете недеље, о абортусу одлучује конзилијум лекара. Абортус у трудноћи после 20 недеља После двадесете недеље, о абортусу одлучује етички одбор здравствене установе.  Према правилнику о броју, саставу и начину рада етичког одбора у здравственој установи (Сл. Гласник Републике Србије, бр. 30/95), овај одбор има 5 чланова и 5 заменика, и то специјалисте из гинекологије и акушерства, педијатрије, неуропсихијатрије, интерне медицине и дипломираног правника, који имају наставно звање професора медицинског, односно правног факултета, или научни степен доктора медицинских, односно правних наука. Овај одбор одлучује ако су сви чланови или њихови заменици присутни (чл. 2 и 3). Одбор одлучује само једногласно, у року од 7 дана од дана подношења захтева за прекид трудноће, а свака одлука мора бити образложена (чл.4).  Ни закон, ни правилник не предвиђају могућност бременитој жени, да се жали против одлука надлежних органа када сматрају да нису испуњени услови за намерни прекид трудноће.

Занимљиво је скренути пажњу на чињеницу, да отац детета нема никакво право на одлуку о судбини заједничког детета. Такође је невероватна чињеница, да малолетна лица од 16 година (малолетнице), нису довољно зрела да донесе одлуку о томе ко ће бити председник државе и самим тим немају право гласа; не могу купити цигарете на трафици…  али итекако могу самостално одлучити да изврше абортус..

МОЛИТВА ЗА НЕРОЂЕНА ЧЕДА Молитва мајке милостивом Господу за свесно погубљена или умрла чеда у својој утроби …Помени, Човекољупче Господе, душе представљених слугу Твојих – младенаца, који у утроби православних мајки умреше или услед нехотичног поступка или при тешком порођају или свесно погубљених, и који зато не примише Свето Крштење. Крсти их, Господе, у мору милосрђа Твог и спаси неизрецивом благодаћу Својом, а мени грешној (име) која починих убиство младенца у утроби својој, опрости, и не лиши ме Твоје милости. Боже, милостив буди мени грешној.  (метанија) Господе, помилуј чеда моја, која умреше у утроби мојој, ради вере и суза мојих, по милости Твојој.  Амин.  За мајку која је свесно погубила своје чедо, према јављању ангела Господњег у Москви: 500 метанија Господу Исусу Христу (метанија или земни поклон: колена и чело спусте се на под пред иконом) Молитва оца милостивом Господу за свесно погубљена или умрла чеда у утроби мајке Помени, Човекољупче Господе, душе представљених слугу Твојих – младенаца, који у утроби православних мајки умреше или услед нехотичног поступка или при тешком порођају или свесно погубљених, и који зато не примише Свето Крштење.  Крсти их, Господе, у мору милосрђа Твог и спаси неизрецивом благодаћу Својом, а мени грешном (име) који бих саучесник у убиству младенца у утроби мајке, опрости, и не лиши ме Твоје милости. Боже, милостив буди мени грешном. (метанија) Господе, помилуј чеда моја, која умреше у утроби мајке, ради вере и суза мојих, по милости Твојој.  Амин. За оца који је био саучесник у свесном погубљивању: 500 метанија пред иконом Господа Исуса Христа. ( Пошто ретко ко може да направи 500 метанија одједном, можда би прикладно решење било да се за свако погубљено чедо 20 дана узастопце чита ова молитва и да се после ње ради по 25 метанија.

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Scroll to Top