Срђан Мркаја „СУВЕРЕНИ ВИТЕШКИ РЕД ЗМАЈА“

УСТРОЈСТВО РЕДА  ( унутрашња структура реда сувереног витешког реда змаја ) и КОДЕКС ЧАСТИ ( ПРАВИЛО МАЧА )

УСТРОЈСТВО ВИТЕЗОВА  :  1. Командант реда ( први витез )   2. Врховни савјет витезова ( ВСВ ) 3. Сабор витезова ( СВ )

 

 

1. Командант реда ( први витез )

Први витез је командант реда и његово првенство је по части ( а не по власти ). Такво унутрашње устројство је привремено јер је  мјесто краља упражњено а по крунисању краља сви витезови се стављају у службу његову ( реорганизација по аутоматизму ) и апсолутно му се потчињавају. Он сазива сабор и председава њиме. Заступа и преставља ред. Потврђује одлуку Врховног савјета витезова ( ВСВ ) која мора бити акламативна ( једногласна ) а у случају неслагања тј супротног мишљења , одлуку доноси сабор витезова ( СВ ) акламацијом ( једногласно ) ако ни тад нема одлуке , валидна је одлука ВСВ. Ако по неком питању нема акламације у ВСВ а ситуација захтјева хитно рјешење , одлуку доноси командант реда ( први витез ). Команданта реда бира Бог од тројице кандидата ( витезова ). Мандат команданта реда траје доживотно или по његовој вољи он може да себе разреши дужности тј. врати мандат тада се одабира нови командант од тројице чланова ВСВ. Комадант реда може бити ванредно смјењен само у случају издаје , неког тешког психичког и моралног поремећаја и тешке болести која му недозвољава да обавља своје дужности као и због тешког огрешења о КОДЕКС ЧАСТИ ( ПРАВИЛО МАЧА ).

2. Врховни савјет витезова – управа реда ( ВСВ )

ВСВ је тијело реда које управља редом заједно са командантом реда. Стални члан ВСВ је увијек командат реда а сабор витезова предлаже команданту другу двојицу витезова акламацијом ( једногласно ). Ако нема акламативног приједлога , двојицу других чланова одабира командант реда. мандат чланова ( осим командант реда ) ВСВ је ограничен вољом Сабора Витезова ( СВ ). ВСВ је судски и законодавни орган. То тијело проглашава витеза и разрешава га чланства у реду , регулише односе међу витезовима ( предаје и ограничава феуде ) , контролише рад и дјелатности и бави се свим питањима које се тичу безбједности реда.

3. Сабор витезова – скупштина витезова ( СВ )

Сабор витезова чине сви витезови у реду а сазива га командант реда сам или на захтјев најмање тројице витезова. Сабором председава командант реда или витез којег одабере командант реда. Сабор витезова расправља о свим важним питањима за ред.

Витезови

Ко може бити визет Сувереног Витешког Реда Змаја ( СВР „Змаја“ )? Само мушка особа која је припадник Истинске Православне Цркве ( без обзира на синод ). Како се постаје витез СВР „Змаја“ ? Тако што особа упути молбу и изјави да жели да приступи реду пожељно на гаранцију барем једног витеза реда и послије пробног периода који траје по процјени команданта реда , полагањем свечаног завјета-заклетве. Новопроглашени витез тада добија свој феуд од команданта реда. Витезови су једнаки међу собом и међу њима нема хијерархије. Сваки витез има право ( али и одговорност и дужност )  на свој посјед или феуд тј. територијалну зону утицаја и ту устројава своју власт , одабира пјешадинце и разрешава их дужности , осмишљава и врши дјелатности по свом нахођењу и процјени потпуно независно ( аутономно ) у односу на друге витезове а у складу са одлукама команданта реда , ВСВ и СВ и у складу са „кодексом части – правило мача“. Његов феуд је суверен као и његова власт и строго је забрањено мјешање у туђи феуд ( то се сматра једним од најгорих прекршаја ). Територијом једног феуда може управљати само један витез.

Пјешадија – Пешадинци

Пјешадинци у реду не морају бити припадници Истинске Православне Цркве али морају бити анти-екуменисти по свом личном опредјељењу. Пјешадинци у „Сувереном Витешком Реду Змаја“ су хијерархијсом односу према свом витезу који им је у свему надређен. Они су дио феуда ( територијалне зоне утицаја ) свога витеза и своје дјелатности обављају искључиво у оквиру тог феуда. Пјешадинци се дјеле на старешине и војнике. Пјешадинац у реду не може да прескаче хијерхију осим у случају издаје тј. кад посједује непобитне доказе да његов претпостављени јесте издајник. Пјешадинци старешине су у хијерархијском односу једни према другима ( и наравно према војницима ) тј. рангирани по чиновима и то одзго према доле :

1. Пјешадинац у чину капетана

2. Пјешадинац у чину заставника

3. Пјешадинац у чину наредника

пјешадинац војник је на дну хијерархијске љествице.

Спољни сарадник 

Спољни сарадници су необавезна категорија , заснива се обостраној користи ( између реда и те особе , групе или организације ) и свака особа , група и организација за коју ред процјени да може имати ње користи , може бити у статусу спољнег сарадника.

 

КОДЕКС ЧАСТИ ( ПРАВИЛО МАЧА )
1. Закон мача
Мач је душа витеза. Сваки витез има три мача (три врсте борбе):

1. Мач душе (срца)
2. Мач ума
3. Мач материје.

2. Закон послушности
Ред, рад и дисциплина. Витез зна да само тако може побједити. Витез прати свога краља и увек му је послушан.

3. Закон ћутања
Говори мало. Говори кад мораш и кад је потребно. Ако се деси да говориш много нека је једноставно, јасно. Знај ипак да су дела јача од речи.

4. Закон посвећености
Изгради себе у витеза. Собом дај пример другима у смирењу и свакој врлини. Потпуно се образуј у огњишту и добро упознај ред.

5. Закон солидарности
Љубав међу витезовима је та на којој почива успех реда.

6. Закон части
Молитва, борба, победа. То троје морају бити једно у твојој личности. Молитва ће родити борбу, борба је претеча победе. Иди стазама својих прадједова. Боље ти је изгубити главу него своју огријешити душу.

7. Закон опрезности
Непријатељ те мрзи више него што можеш да замислиш.

8. Закон чувања баштине
Опомињи се свих завјета које су ти праоци оставили у аманет а посебно Косовског завета.

9. Закон скромности
Никад собом не прети другом, не вади мач из корица ако не мислиш са њим ударити. Срамота је хвалити се собом.

10. Закон свих закона
Служи господару, господари слугама.

 

ЗАКЛЕТВА ВИТЕЗА СВР „Змаја“ коју обавезно полажу сви припадници  СВР „Змаја“:

Заклињем се крстом часним на св. Јеванђељу пред иконом св. Ђорђа, крвљу праотаца мојих, образом и животом својим да ћу бити одан  СВР „Змаја“, да ћу његове наредбе извршавати одлучно и без оклевања. Да ћу га помињати у молитвама својим и да га никад нећу издати, тако ми Бог помогао. Амин.

заклетва је у сагласју са правило ( канон ) 29 и 64 св. Василија Великог , Свете Православне Цркве

 

Scroll to Top