СРБИ, ГЕНЕРАЛИ, АДМИРАЛИ И МАРШАЛИ У СЛУЖБИ ЋЕСАРА – ЕМАНУЕЛ ЦВЈЕТИЋАНИН

Емануел Цвјетићанин (Велики Цвјетнић, Аустријско царство, 8. август 1833 — Загреб, Краљевина СХС, 1919.  године) је био аустроугарски фелдмаршал-лајтнант.

Рођен је у Цвјетнићима, где су га са седам година одвели у Терезијанум ~ Беч на школовање, а касније је породица прешла у Удбину, Лика, тадашње Аустријско царство, због убиства турског бега.
Крштено име му је било Манојло од оца Илије.  Припадао је старој српској породици, која води порекло од српског братства Богуновића, које је родом из Рашке.  Населили су крајеве северне Црне Горе, Дубровника, Херцеговине, северне Далмације и Лике највероватније 1689. године.  Касније се ово братство разгранало на више породица, као што су: Бундало, Ковачевић, Цветићанин и друга.
Барон Емануел фон Цвјетићанин је после аустријске анексије Босне и Херцеговине, тј.  између 1878.  и 1882.  године, био главни организатор жандармерије у Сарајеву.  Добио је велики број одликовања, од којих су орден Марије Терезе са којом је Емануел добио и титулу барона, витешки крст, и гвоздени крст за храброст.

Генерал Цвјетићанин у Сарајеву, као командант аустријске жандармерије у окупираној Босни и Херцеговини
Емануелова супруга звала се Софиј Цвјетићанин рођ Кривачић. Емануел је био први ађутант цара Франца Јозефа I од Хабзбурга, био је у другим колима иза престолонаследника Франца Фердинанда, када је Гаврило Принцип извршио атентат на Видовдан 28. јуна 1914.  године.
Краљ Александар I Карађорђевић му је понудио да буде један од његових војвода, али је Емануел то одбио.
Емануелов син јединац, Милан Цветичанин је као аустријски официр, прешао ~ због неслагања са оцем на страну српске војске и доселио се у Београд још пре почетка Првог светског рата.
Милан је као српски административни официр – потпоручник, под командом Живојина Мишића, сахрањен 6. октобра 1917.  године, са још 21 војником, у градићу на југу у месту Сент Мандрије, близу Тулона у Француској.

Милан Цветичанин, син јединац
Милан је презиме променио из Цвјетићанин у Цветичанин.
Родослов
Илија-отац Манојлов(Емануелов) и брат Раде Цвјетићанин

Емануелова супруга се звала Софија Цвјетићанин рођ Кривачић.

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Scroll to Top