Православни фундаментализам СНП „Збора“

grb-zbora

БИЛИ СМО И ОСТАЋЕМО ПРАВОСЛАВНО ФУНДАМЕНТАЛНИ !

Званично саопштење поводом све учесталијих клевета и полуистина као и сасвим произвољног и тендециозног тумачења прве тачке програма СНП „Збора“.

СНП „Збор“ није црква већ њен слуга.svetimarkoefeski3ta5um2

Ми са најплеменитијим осећањем достојанства исповедамо, непоколебњив став да смо (и то ћемо увек бити) на првом месту, Православно фундаментални! Из тога логично проистиче да смо анти-екуменисти и да екуменизам сматрамо лукавом јудео-масонском подметачином као и средством којим антихристове слуге желе потпуно уништити Свету Православну Цркву, наравно не физички него перфидно увођењем новотарија (јереси), кроз чланство у Светском савету цркава (С.С.Ц.), заједничке молитве са јеретицима и прихватањем „теорије грана“, по којој је православље само једна од Божанских истина а не једина како нас уче сви свети оци, Васељенски сабори као и комплетно Свето Предање.

А што се тиче тога да смо „зилоти“ ако је горе наведено тзв. „зилотизам“ онда признајемо да јесмо јер је и св. Сава онда зилот као и сви свети Срби који су бранили православље од јеретика (посебно римокатолика). Шта уопште значи тај појам, „зилот“ ? Дајте да га демистификујемо јер га многи употребљавају а да уопште не знају (или га површно познају) шта он заправо значи.

Дакле реч, „зилот“ је грчка али порекло води од јеврејске речи, „зелот“. У оба случаја на србском значи, ревнитељ (онај који је потпуно посвећен и свим срцем се залаже за нешто, некога… ). У старој Јудеји постојао је покрет „зелота“ (у Христово време) који је био пре свега политичког карактера и који се залагао за ослобођење Јевреја од Римске окупације.

Овај политички покрет доживео је потпуну катастрофу (а са њим и сви Јевреји) после краткотрајног ослобођења Јерусалима устанком против Римљана (у ком је почињен злочин према свим заробљеним Римским војницима који су били најстрашније мучени и побијени…) јер је после тога Римски цар Веспазијан послао свога војсковођу Тита у казнену експедицију, који је убио око 1.250.000 Јевреја, потпуно разорио Јерусалим а преостале Јевреје раселио по целом свету.

У раном Хришћанству појам „зилоти“ употребљава се за св. Оце који су непоколебљиво бранили истину православне цркве од разних зловеzilotраца јеретика (Аријанци, Несторијанци, Павлијанци…) а у Источном Римском царству (Византији) познати су случајеви када су се православни зилоти супростављали многим јеретичким царевима, патријарсима па чак и читавим синодима (нпр. у случају иконоборства). Дакле појам „зилотизма“ тј. „ревнитељства“ није нужно ни позитиван ни негативан већ је онакав, у зависности за шта се (за кога се) употребљава. Ми у СНП „Збору“ немамо предрасуда и не сматрамо да је исповедање вере зилотизам (ниједан истински зилот се не би сам тако називао из смирења) већ обавеза и нужност сваког ко се сматра православцем а сви се искључиво осећамо синовима Србске православне цркве иако не припадамо сви истом синоду (то је слобода и неотуђиво право свакога да расуђује о свом личном спасењу). У нашим редовима су и студенти богословског факултета и они које у народу зову „зилотима“ потпуно равноправни ! У СНП „Збору“ се никоме не намеће нити је било какав услов тзв. зилотизам мада је свима обавеза анти-екуменизам (у складу са првом тачком програма) тј. православни фундаментализам, и то је јасан став по питању исповедања вере !

С.М. „Свети рат“

Scroll to Top