Кратак осврт на Пољску

Један од слогана чувеног марша у Пољској „на дрвећу,уместо лишћа,висиће комунисти“ . На чувеном „маршу независности“ под бело-црвеним двобојкама са белим орлом, маршира и по 100.000 неки извори тврде и по 200.000 националиста,ту нема подела,нема старосних граница,од родитеља са децом, пензионера, до младић и девојака… „Хоћемо Бога“ , „Смрт непријатељима отаџбине!“,тако узвикују. Такође пароле су упућене против миграције,ЕУ,јавне промоције хомосексуализма,либерализма,комунизма …Пољска је једина земља у Европи са позитивним наталитетом,број верника,љубав према отаџбини и презир према њеним непријатељима ја на завидном нивоу.

Пољаци марширају не из незадовољства или било ког другог вида грађанског протеста,већ због поноса. Наравно глобални медији називају овај марш као скуп „неонациста“, „фашиста“, употребљавају тако неке већ излизане термине када немају аргумент или основу да осуде. Пољаци се сећају тога дана и својих хероја из другог светског рата, свима нам је познато како је Пољска завршила 1939. Њихов национализам се не може окарактерисати као „нацистички“ , а наравно комунизам презиру, њихов национализам долази из срца,може се једино назвати хришћанским национализмом. Нико не може оспорити да је један од највиших идеала једне државе како то Пољаци кажу „Пољска за Пољаке“,они желе Бога,желе да очувају своју крв,желе своју независност.

Пољска има и најстроже законе у Европи што се тиче побачаја, постоје изузеци када се ради о животној угрожености жене,инцесту или силовању. На тај начин једна озбиљна држава брине о својој будућности. Пољаци се такође буне и реституацији за Јевреје, да подсетимо, пољски националисти су заказивали и маршеве на дан сећања на жртве Аушвица, јер сматрају да је годишњица ослобађања Аушвица у режији Јевреја и прећуткивање пољске жртве. Један од лидера пољских националиста је говорио о томе како не могу Јевреји говорити Пољацима како треба одавати поштовање жртвама Аушвица, као и да су му важнија мишљења Пољака него Јевреја.

Национални идентитет Пољака се из године у годину све јасније види. Држава која се попут Мађарске понаша као странац у ЕУ, не признаје одлуке институција изнад њихове државе, уколико то није у интересу њиховог народа. Пољаци као доказано јаки католици не виде баријеру да не воле Србе, јер и они су као и ми свесни да нас везује иста крв, сви смо део једне широке европске породице.

Милош Гонев

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Scroll to Top