Зоран Баранин “Пука“ (1960 – 1995). Херој испод Дурмитора.

Пукино одликовање са заробљеном заставом.

Рођен у Жабљаку испод Дурмитора (Црна Гора). Као велики српски патриота долази у српска подручија захваћена ратом те најприје 1991. учествује у борбама око Дубровника да би посље стигао у Книн исте године. Почетком рата у Босни, пребацује се из Книна у.ојску Републике Српске тачније у јуришни интервентни одред ‘.ојвода Драган Николић“ из Србиња (Фоча) у саставу 11. Херцеговачке бригаде. Са одредом пролази сва ватрена крштења Херцеговине и шире: Невесиње, Коњиц, Трново,Фочу.Горажде…

Током добијеног одсутства са ратишта Пука бива нападнут два пута од црногорских муслимана. Први пут након мучког напада остаје жив, други пут кад су нападачи напали он вади бајонет из чизме те наноси ране нападачу који умире пар мјесеци посље од рањавања.

Пука је дефинитивно остао познат и по заробљавању муџахединске заставе на торњу изнад Трнова 1994. Док је трајала борба, Пука дотрчава до прозора одакле туку муџахедини митраљезом те убацује бомбу и након експлозије утрчава у торањ те рафалом “докусурује“ преживјеле муџахедине, пење се на торањ и скида муџахединску заставу те је доноси у штаб, гдје одмах бива одликован пиштољем магнум 357 Застава. Пука је у тој борби ликвидирао 7 “алахових ратника“.

На Ђокином врху на Трескавици, неколико српских бораца се нашло у окружењу те одред.ојводе Драгана Николића добија задатак да деблокира и заузме Ђокин врх, међу борцима се јавља и Пука за акцију.
Пука иде дужим,заобилазним путем до врха по наредби команде а онда самоиницијативно креће по средини до врха. Cаборци су говорили да је Пука узасе имао моторолу гдје му је комадант стално понављао да не иде тим путем да се врати. Пука први стиже на врх Трескавице (2088м.) у том тренутку пада непријатељска граната од које гине 7. маја 1995. Српски борци су успјели ослободити врх Трескавице и извући тијело Пуке.

Пука за која се вјеровало да је најјачи човјек у Жабљаку и шире је био одликован орденом заслуге за народ од Др. Радована Караџића те проглашен јунаком.РС и гарнизона из Србиња (Фоча).

Пука је иза себе оставио два сина и свијетлу пут правих патриота и хероја.

 

Преузето са:
Scroll to Top