Интервју са Срђаном Мркајом, Предсједником Србског Народног Покрета Збор и врховним командантом Сувереног Витешког Реда „Змаја“

 

 

 

,,Света Европа“ (у наставку текста С.Е.): На почетку да вам се захвалимо на доброј вољи и издвојеном времену и кажемо да имате ту част да ваш интервју буде први у нашим интернет новинама.

 

С.Е. : 1. Пошто сте на челу двије организације у Србији да ли би сте нам могли укратко рећи,шта оне представљају  (СНП“Збор“ и СВР „Змаја“) ?!

Срђан Мркаја ( у даљем тексту С.М.): Радо. СНП“Збор“ је у Србији једина слободна организација истинских родољуба, органистичке провинијенције са потпуно оригиналном идеологијом и то не само у Србским него и Европским оквирима. Што се тиче СВР „Змаја“ то је једно витешко братство.

 

С.Е. : 2. Да ли су те двије организације у некој врсти корелације,савеза или нешто слично ?!

С.М. : Те двије организације су два крила новог србског човјека. Новог племства и нове србске аристократије. Два крила а једно тијело и једна глава.Тај орао ће нас далеко одвести. Уједно тај орао и та крила нијесу само Србски, они су такође и Европски.

 

С.Е. : 3. Ви сте једина организација у Србији која је себе одредила као паралелну тј. да водите борбу за изградњу Паралелног Система. Можете ли нашим читаоцима појаснити шта то заправо значи ?!

С.М. : Не само у Србији него колико ми је познато једини смо у Европи ако не и шире који смо тако одредили своју стратешку позицију што практично чини саму суштину наше идеолошке методологије. Дакле одбацили смо Системску и Анти-системску борбу као не само бесмислене него чак и веома штетне сматрајући да систем нити треба поправљати и побољшавати нити га је потребно рушити и мјењати другим системом. Једноставно вјерујемо да требамо дјеловати паралелно у односу на постојећи систем општећи с њим само онолико колико је то неопходно а све своје снаге и потенцијале треба усмјерити ка изградњи сопственог система вриједности и преживљавања.

 

С.Е. : 4. Потпуно освјежење у данашњим приликама, рекло би се. Мислите да је нешто такво реално могуће и оствариво ?!

С.М. : Шта је то реалност ?!

 

С.Е. : 5.  Па не знам ја вас питам. Реалност је ваљда нешто извјесно, зар не ?!

С.М. : А шта је извјесно ако би били љубазни да ми кажете ?!

 

С.Е. : 6. Опростите, ваљда је то очигледно… могу ли ја да питам а ви да одговарате ?!

С.М. : А шта је то очигледно драги господине ?! Видите, реалност је веома упитна категорија па чак и гротескна. Ја рецимо сад могу да са вама попијем кафу сасвим мирно и то би било реално али шта ако устанем и убодем вас шилом у око ?! Зар то не би исто тако било реално ?! Дакле, реалност сама по себи не постоји. Она је обмана за којом се често посеже онда када се жели нешто представити на догматичну датост. У бити човјек је слободан према томе сам ствара своју реалност. И да наравно можете слободно постављати питања што не искључује моје инверзивне маневре ако бих процјенио да су потребни.

 

С.Е. : 7.  Значи СНП“Збор“ сасвим игнорише системску и анти-системску борбу тј. уопште не партиципира ?!

С.М. : Напротив,ми никога и ништа не игноришемо само се трудимо свако добије заслужену пажњу. Пратимо сва дешавања у вези системске и анти-системске борбе и процјењујемо ситуацију на дневној разини. Можемо у неким конкретним ситуацијама и да узмемо учешћа као појединци. Како год наш став је да у коначници системска и анти-системска борба не могу донијети никакву корист или суштински рјешити било који проблем.

 

С.Е. : 8. Да ли СНП“Збор“ са тако јасним и децидираним ставом уопште може било с ким да сарађује по било ком питању ?!

С.М. : Наравно да може. Наш став је једна ствар а сасвим друга ствар је комуникација и изналажење могућности у смислу конкретне сарадње.То не значи да прихватамо системску или анти-системску борбу као релевантну.То значи да нудимо организацијама, неформалним групама и појединцима да надограде своју позицију и идеологију нашим идејама. Они дакле могу бити системске организације али које ће се бавити и изградњом паралелног система у том смислу могу имати сарадњу са нама. Постоји много разних могућности за комуникацију и сарадњу и тамо гдје то није могуће преко Збора можда је могуће преко СВР „Змаја“. На крају све су то конструкти и канали за комуникацију.

 

С.Е. : 9. Није ми јасна ваша задња мисао. Како мислите да ако се не може комуникација и сарадња вршити преко СНП „Збора“ онда можда може преко СВР“Змаја“ ?!

С.М. : Па објаснио сам већ.Све су то на крају комуникативни конструкти и канали за сарадњу.То су два крила истог орла.

 

С.Е. : 10. Залажете се за „Доктрину Напада“.Шта је заправо „Доктрина Напада“ ?!

С.М. : „Доктрина Напада“ је стратешка одредница,концепт примјењене филозофије и саставни дио наше идеологије. “Доктрина Напада“ је Божји закон дубоко уткан у сам живот… у саму његову бит.

 

С.Е. : 11. Неки би рекли да је то прилично агресивно и не превише толерантно. Потсјећа на Макијавелистичке принципе.

С.М. : Питате или констатујете ?!

 

С.Е. : 12. На првом мјесту нека буде питање.

С.М. : Мораћете ипак да прочитате моју књигу „Доктрина Напада“. Макијавелија изузетно цијеним али перцептивна визура ове доктрине је значајно шира и дубља јер се тиче саме сржи живота а не само неке конкретне дисциплине као што је политика.

 

С.Е. : 13. Ваш пројекат је фамозна „Holy Europe” и САВЕЗ ПАТРИОТСКИХ ПАРАЛЕЛНИХ ПОКРЕТА ЕВРОПСКИХ НАРОДА (СПП ПЕН) као и „Ред Витезова Храма Премудрости Божје“ ?!

С.М. : „Holy Europe” је много више од пројекта.То је нешто што је надградило и проширило нашу идеју на цијелу Европу и њене колоније. „Holy Europe” је идеја у идеји. Са њом смо потпуно отворили своје умове.Господ нас је сасвим просвијетлио са „Holy Europe”. Европа какву ми видимо може бити једино света тј. освећена. Само таква може бити поново Европа. „Holy Europe” је она искра истинског хришћанства која се никад није угасила и која је све ове вијекове чекала да је препознају и прихвате они који су изабрани да је разгоре и од те искре учине велики пламен истине који ће сваки истински син свете цркве достојанствено проносити кроз таму лажи и полуистина, свједочећи све до другог доласка Христовог.

САВЕЗ ПАТРИОТСКИХ ПАРАЛЕЛНИХ ПОКРЕТА ЕВРОПСКИХ НАРОДА (СПП ПЕН) је савез који обједињава све организације,неформалне групе и појединце који прихватају Агенду Свете Европе а „Ред Витезова Храма Премудрости Божје“ је војно-витешко крило тога савеза.

 

С.Е. : 14. Амбициозно. Да вас не питам да је то реално ?!

С.М. : Питајте слободно.Знате и сами да ћете добити одговор по мјери.

 

С.Е. : 15. Ради се заправо о вашој књизи ?!

С.М. : Да… ради се о мој књизи у којој је идеја представљена а скраћена верзија је АГЕНДА која је већ сад доступна на друштвеним мрежама и интернету уопште.

 

С.Е. : Господине Мркаја хвала вам за интервју и желимо вам пуно здравља и све најбоље у животу.

С.М. : Благодарим… ја вама желим много одличних интервјуа и да се ваша искра разгори у велики пламен. Бог вас благословио.

 

Главни и одговорни уредник: Андрија Секулић
Редакција: Дамјан Тимотијевић, Ненад Стајић, Милош Гонев

 

 

Фејсбук коментари